Reklama

Reklama

Smakowite zapiekanki z mięsem mielonym

Mozaika na beszamelu

Czas przyrządzenia: 65 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 50 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej lub słodkiej papryki q1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 szkl. bulionu
  • 30 dag makaronu rurki
  • 2 łyżki oleju
  • starty parmezan (4-5 łyżek)
  • sól
  • pieprz;

Składniki - beszamel

  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • po 1 łyżce mąki pszennej i masła
  • 2 jajka
  • 1 szkl. startego żółtego sera

Sposób przygotowania

1. Beszamel: przygotuj go w/g przepisu ze str. 15. Gdy ostygnie, wbij jajka, energicznie wymieszaj, połącz z serem. Sos przelej do naczynia żaroodpornego i piecz 5-7 minut w 180°C (by lekko się ściął). Makaron wsyp do posolonego wrzątku, ugotuj al dente, domieszaj połowę parmezanu. 

2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, podsmaż na oleju, dołóż mięso, smaż, aż się zrumieni. Dopraw, zalej bulionem i duś 15 minut. Papryką oczyść z pestek, potnij w kostkę, domieszaj do mięsa. 

3. Na beszamelu rozłóż warstwami: 1/2 makaronu, mięso i resztę makaronu. Przykryj i piecz 25 minut w 170°C. Odkryj, piecz jeszcze 5 minut. Podaj posypane resztą parmezanu.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje