Reklama

Reklama

Smakowity drób w warzywach i ziołach

Czas przyrządzenia: ok. 40 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 60 dag fileta z indyka
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • mielony imbir i chili
  • przyprawa curry w proszku
  • olej
  • oliwki

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha, pokrój w kostkę. Warzywa (oprócz czosnku  i pomidorów) w zależności od rodzaju - obierz, oczyść, umyj. Seler potnij w plasterki, a marchewki i papryki - w słupki.

Reklama

2. Czosnek obierz, posiekaj, wrzuć na patelnię z 1 łyżką oleju. Dosyp imbir, curry i chili (do smaku). Smaż, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj mięso. Podsmaż je przez chwilę. Dodaj warzywa.

3. Duś 20 minut. Dołóż pokrojone pomidory. Duś dalej około 5 minut. Posól  do smaku. Posyp oliwkami.

Rada kucharza

Łodygi selera naciowego warto obrać nożem szczelinowym do warzyw - szczególnie jeśli chcesz go zjeść na surowo. W ten sposób usuniesz twarde włókna.

Dowiedz się więcej na temat: dania z drobiu

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje