Smakują jak początek wakacji. Nadal wiele osób niesłusznie je wyrzuca

Natalia Jabłońska

Skórki z bobu to prawdziwy przysmak
Skórki z bobu to prawdziwy przysmak123RF/PICSEL

Czy łupiny bobu są jadalne?

Skarbnica błonnika i witamin

Smażone ziarna bobu ułożone na białym papierowym ręczniku w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu, nasiona mają złocistą barwę i chrupiącą fakturę.
W lecie zajadaj się bobem, nie rezygnując ze skórek123RF/PICSEL

Sezonowy przysmak w różnych wydaniach

Zobacz również:

Jak upiec skórki z bobu w piekarniku?

  1. Trzy szklanki gotowanych skórek osusz na ręczniku papierowym.
  2. W niewielkiej miseczce wymieszaj 30 ml oliwy z oliwek z łyżeczką miodu. Dodaj ulubione przyprawy, np. ostrą i słodką paprykę oraz granulowany czosnek.
  3. Wymieszaj łupiny z zalewą i rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut w temperaturze 180ºC.
"Ewa gotuje": Wege kapuśniakPolsat