Smakują jak początek wakacji. Nadal wiele osób niesłusznie je wyrzuca
Wielu smakoszom popularny sezonowy przysmak jednoznacznie kojarzy się z początkiem wakacji. Niejedna osoba z niecierpliwością czeka na to, aż na straganach i w warzywniakach pojawi się bób. Czy to król letniego jadłospisu? Na pewno ma spore szanse na uzyskanie tego tytułu. Warto jednak docenić także kuchenne odpadki, które pojawiają się w czasie jego obróbki.

Spis treści:
Czy łupiny bobu są jadalne?
Przygotowując zielone ziarna do jedzenia, wielu z nas łupiny wyrzuca od razu do kosza. To klasyczny błąd nowicjusza, który na szczęście łatwo naprawić. Łupiny z bobu są nie tylko jadalne, ale i bardzo zdrowe. Dodatkowo posłużą do przyrządzenia rozmaitych dań, którymi wzbogacimy swój codzienny jadłospis.
Skarbnica błonnika i witamin
Młody bób z powodzeniem można jeść ze skórką - ziarna są wtedy jeszcze zdrowsze, a miękka łupinka nie przeszkadza w degustacji. Okazuje się, że to, co do tej pory uważaliśmy za zbędne odpadki, jest prawdziwą skarbnicą cennych składników odżywczych.
Łupiny z bobu zawierają duże pokłady błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, zdrowie jelit oraz wpływa na regulowanie poziomu cholesterolu we krwi. Nie brakuje w nich również witamin z grupy B (zwłaszcza B6 i B9 znanej jako kwas foliowy), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Odpowiadają za dobry nastrój i zdolność koncentracji. Regulują metabolizm, procesy związane ze snem i warunkują efektywne przyswajanie magnezu.

Choć w mniejszym stopniu niż same ziarna, łupinki bobu zawierają antyoksydanty, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami. Jak widać, wrzucanie ich do kosza na odpadki jest sporym marnotrawstwem.
Sezonowy przysmak w różnych wydaniach
Łupinki z bobu są najsmaczniejsze na początku sezonu, czyli pod koniec czerwca i w lipcu. Kulinarne zastosowanie jest niezwykle szerokie. Można dodawać je do bulionów, zup i sałatek - nadadzą potrawom ciekawszy smak i teksturę. Dociekliwi szefowie kuchni skuszą się na przygotowanie smacznej pasty z łupin bobu, jeszcze inni dodadzą je do warzywnych kotletów. Degustację warto jednak rozpocząć od niebanalnej przekąski.
Jak upiec skórki z bobu w piekarniku?
Chipsy ze skórek bobu to przykład nie tylko na sprytne wykorzystanie kuchennych resztek, ale też dowód na to, że smaczne i chrupiące przekąski nie muszą oznaczać jedzenia wątpliwej jakości.
Jak zrobić chipsy z łupin bobu? To proste.
- Trzy szklanki gotowanych skórek osusz na ręczniku papierowym.
- W niewielkiej miseczce wymieszaj 30 ml oliwy z oliwek z łyżeczką miodu. Dodaj ulubione przyprawy, np. ostrą i słodką paprykę oraz granulowany czosnek.
- Wymieszaj łupiny z zalewą i rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut w temperaturze 180ºC.
Łupiny powinny być chrupiące i zarumienione. Po wyjęciu z pieca oprósz je odrobiną soli.