Składniki na 4 słoiczki (po 150 g): - 1 cebula, - 2 małe czerwone jabłka, - 250 g smalcu (można samodzielnie wytopić ze słoniny), - 50 g chudego boczku pokrojonego w kostkę, - pieprz, - 75 ml oliwy z oliwek, - pieprz, - 6 gałązek majeranku Przygotowanie: Cebulę i jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. 50 g smalcu roztopić w rondelku, dodać boczek i cebulę i smażyć 1-2 minuty, następnie dodać jabłko. Doprawić pieprzem. Po 2 minutach dodać pozostały smalec i ogrzewać dopóki się nie rozpuści. Smalec przełożyć do miski i ostudzić, mieszając od czasu do czasu. Do letniego smalcu wmieszać oliwę, dodać grubo posiekany majeranek i nakładać do słoiczków. Czas przygotowania: 15 minut Jedna porcja zawiera: 3230 kJ/771 kcal