Reklama

Reklama

Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

Pieczona szynka to element obowiązkowy bożonarodzeniowego stołu. Jej aromatyczny zapach kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i spotkaniami w rodzinnym gronie. Teraz każdy, kto chce czerpać z kulinarnej, polskiej tradycji w prosty sposób, przygotuje kruchą, pachnącą szynkę prosto z pieca! Jeżeli w świątecznym przejedzeniu nie uda się jej w całości zjeść, z pozostałego upieczonego mięsa wyczarować można smakowite sylwestrowe przekąski!

Szynka jak marzenie

Dawniej przygotowanie szynki do pieczenia zajmowało sporo czasu. Wieprzowe mięso trzeba było poporcjować, usunąć kości i odpowiednio zaprawić. Dziś ta droga została znacznie skrócona. Na rynku znaleźć można Szynkę Świąteczną Sokołów, z której w mig nawet mało wprawny kucharz wyczaruje pyszną, tradycyjną (lub bardzo nowoczesną, w zależności od dodatków) szynkę pieczoną! Wystarczy wyjąć ją z próżniowego opakowania, które zapewnia świeżość i bezpieczeństwo, natrzeć ją przyprawami (gotowa mieszanka tradycyjnych ziół znajduje się w opakowaniu) lub przygotować marynatę i wstawić do pieca. By potrawa miała głęboki smak, a mięso było soczyste, należy wybrać odpowiednią szynkę. Doskonałą jakość gwarantuje zakup od dużego, sprawdzonego producenta.

Reklama

Szynka Świąteczna Sokołów to produkt skąpany w sosie własnym i można go oczywiście spożywać sauté. Ale jakże ciekawiej będzie go podać w nieco bardziej wyszukany sposób, dobierając do niego ulubione dodatki i sosy! Hitem będzie szynka przygotowana w glazurze, dzięki której osiągniemy efekt chrupkiej skórki. Wystarczy, że przed włożeniem szynki do piekarnika, polejemy ją mieszanką miodu, brązowego cukru, sosu sojowego i musztardy sarepskiej.

Szynka na świąteczny stół

Bożonarodzeniowa szynka pieczona wymaga odpowiednich, świątecznych dodatków. Oczekiwanego charakteru doda jej na przykład sos śliwkowy. Jego przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy pokroić w kostkę cebulę i zeszklić ją na oliwie. Gdy będzie już złocista, dolej szklankę bulionu warzywnego, dodaj trochę soli i pieprzu oraz garść suszonych śliwek. Całość zagotuj i trzymaj na wolnym ogniu do chwili, aż sos zgęstnieje.

Pysznym uzupełnieniem smaku pieczonej szynki będzie wyjątkowe purée ziemniaczane z dodatkiem warzyw lub chrzanu. Jak je zrobić? Do wody, w której gotujemy ziemniaki, dodaj szczyptę kurkumy, mielonego kminku lub estragonu. Gdy ziemniaki będą już miękkie i gotowe do ubicia, dodaj podsmażonego na oliwie pora i ugotowaną marchewkę. Całość ubij - i niecodzienne purée gotowe! Jeżeli wolisz bardziej ostre smaki, wybierz połączenie ziemniaków i chrzanu: do ubitych ziemniaków dodaj kilka łyżek startego chrzanu, nieco masła i mleka. Tak przygotowana puszysta masa doskonale skomponuje się z pieczoną szynką!

Kanapka à la pastrami

Z upieczonej na święta szynki zostały ci jeszcze niezjedzone kawałki? Dodaj je do przekąsek, które pojawią się na sylwestrowym stole. Sycące kanapki premium pokochało w ciągu ostatnich kilku lat wielu Polaków.

W przypadku sandwicza inspirowanego nowojorskim pastrami (czyli długo pieczonym mięsem, peklowanym w przyprawach) liczba dodatków będzie ściśle ograniczona. Wszystko, czego nam potrzeba, to masło, dobre białe pieczywo, kiszona kapusta (najlepiej jeśli zakisimy ją własnoręcznie, ale jeżeli zależy nam na czasie, możemy ją przecież kupić u sprawdzonego sprzedawcy), twardy ser żółty typu cheddar oraz składniki na sos różowy i sos rosyjski. Czyli: majonez, keczup, sos Worchestershire, tarty chrzan, mielony pieprz i papryka cayenne.

Najpierw przygotowujemy sosy. Na pierwszy ogień idzie najprostszy z nich - sos różowy. W małej misce mieszamy z sobą w proporcjach 1:1 majonez i keczup (wystarczą po trzy łyżeczki majonezu i keczupu). W drugiej kolejności robimy sos rosyjski, mieszając z sobą majonez, keczup, sos Worchestershire, tarty chrzan, mielony pieprz i paprykę cayenne.

Tutaj proporcje też dobieramy w stosunku 1:1, co jednak nie znaczy, że nie możemy ich modyfikować, aby lepiej odpowiadały naszemu podniebieniu. Śmiało zatem eksperymentujcie! To klasyk, który naprawdę trudno zepsuć.

Następnie rozgrzewamy patelnię i układamy na niej kromki chleba posmarowanego masłem. Podsmażamy je przez chwilę z obu stron, a następnie smarujemy je - tylko z jednej strony -sosami. Na warstwie sosu układamy następnie plastry upieczonej Szynki Świątecznej z Sokołowa, a na nich kapustę kiszoną i ser. Wszystko okraszamy sosem rosyjskim i "zamykamy" od góry kromką przyrumienionego chleba. Taką kanapkę trzymamy na patelni, aż ser w kanapce zacznie się roztapiać. Et voilà! Nasza kanapka na gorąco jest gotowa!

Kanapki możemy zaserwować z dodatkiem krojonych w paski ogórków kiszonych.

Wyborna sałatka

Kawałki pieczonej szynki mogą także stać się bazą do przygotowania wybornej sałatki. Do pokojonej w kostkę szynki dodaj kawałki ananasa z puszki, pokrojone w kostkę jajka ugotowane na twardo, puszkę kukurydzy, cebulę pokrojoną w piórka, jabłka pokrojone w kostkę i słoik marynowanego selera. Całość połącz majonezem i dopraw solą oraz pieprzem.

Inną wariacją na temat sałatki z pieczonej szynki jest podanie jej w towarzystwie rukoli, sera feta i kawałków pieczonej dyni hokaido. Wystarczy, że wymienione składniki wymieszamy z odrobiną miodu i octu balsamicznego - i mamy nietuzinkową przekąskę!

 

Tekst powstał we współpracy z firmą Sokołów

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje