Reklama

Reklama

Strączkowe zupy

Marchewkowa z czerwoną soczewicą

Czas przyrządzenia: ok. 15 min + gotowanie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 40 dag czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • po 2 pomidory i ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 8-9 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/3 szkl. śmietany 22 proc.
  • 2 łyżki oliwy
  • po 1/2 łyżeczki curry, kminu, pieprzu kajeńskiego, mielonej słodkiej papryki
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Soczewicę zalej wodą i gotuj ok. 15 minut. Pod koniec gotowania posól. Pomidory sparz, obierz, oczyść z pestek i pokrój na kawałki. Marchewki, ziemniaki, czosnek oraz cebulę obierz. Cebulę i czosnek posiekaj, a marchewkę oraz ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Bulion mocno podgrzej.

Reklama

2. W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj resztę warzyw (bez soczewicy). Wlej bulion, wsyp przyprawy. Gotuj 5 minut. Po tym czasie dołóż soczewicę i gotuj jeszcze 10 minut. Dolej śmietanę. Zupę posól i rozlej do talerzy. Udekoruj, np natką.

Rada kucharza

Ugotowaną soczewicę możesz przechowywać  w lodówce do 3 dni. Jeśli chcesz wykorzystać soczewicę później, lepiej ją zamrozić.

Dowiedz się więcej na temat: zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje