Reklama

Reklama

Strączkowe zupy

Krupnik z zieloną soczewicą

Czas przyrządzenia: ok. 20 min + gotowanie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 5 łyżek pęczaku
  • 1 puszka zielonej soczewicy
  • 1 mała puszka drobnej białej fasoli
  • 2 udka kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 ziemniaki
  • 2 listki laurowe
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • sól, mielony pieprz
  • suszony lubczyk

Sposób przygotowania:

1. Kaszę zalej w garnku wrzątkiem. Gotuj 15 minut, często mieszając. Do drugiego garnka włóż udka kurczaka. Zalej 2 litrami zimnej wody. Zagotuj, zbierając tworzącą się na powierzchni pianę. Obierz włoszczyznę i ziemniaki. Warzywa pokój w kostkę. Dodaj do wywaru razem z listkami laurowymi oraz ziarenkami ziela i pieprzu. Dołóż kaszę.

Reklama

2. Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz lubczykiem. Gotuj jeszcze 15 minut na małym płomieniu. Ok. 5 minut przed końcem gotowania, do zupy dodaj osączoną soczewicę oraz fasolę.

Rada kucharza

Pęczak wcześniej namocz (4-5 godzin), a kasza szybciej się ugotuje. Ułatwi to też przyswojenie składników odżywczych z kaszy.

Dowiedz się więcej na temat: zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje