Reklama

Reklama

Strączkowe zupy

Gulaszowa z ciecierzycą

Czas przyrządzenia: ok. 15 min + moczenie i gotowanie
Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 10 dag suchej ciecierzycy
  • 40 dag wołowiny na rosół (np. łata)
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebula
  • 1 mała łodyga selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów
  • po garści daktyli i grubych rodzynek
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • mielony imbir
  • suszona kolendra

Sposób przygotowania:

1. Ciecierzycę zalej zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom ziarenek) odstaw na noc do namoczenia. Mięso pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej 6-7 szkl. zimnej wody. Zagotuj, zbierając pianę, która utworzy się na  powierzchni wywaru.

Reklama

2. Cebulę obierz, posiekaj. Seler oczyść, potnij na kawałeczki. Warzywa dodaj do wywaru. Dołóż masło, soczewicę oraz osączoną ciecierzycę. Wsyp przyprawy. Gotuj ok. 90 minut. Pod koniec dodaj rozgniecione pomidory z puszki. Przed podaniem posyp rodzynkami i daktylami.

Rada kucharza

Ciecierzyca ma bardzo grubą skórkę. Aby ją zmiękczyć, możesz w połowie czasu gotowania dodać obranego ziemniaka.

Dowiedz się więcej na temat: zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje