Reklama

Reklama

Świąteczne dania dla najmłodszych

Nie zdradzimy chyba żadnej tajemnicy, jeśli powiemy, że to, co smakuje dorosłym, dzieciom często nie smakuje w ogóle. Podobnie wygląda sprawa z daniami świątecznymi, do których najmłodsi podchodzą zwykle sceptycznie i bez przekonania. Nie oznacza to jednak, że w tej sytuacji nic nie da się zrobić. Przeciwnie! Aby rozbudzić apetyt naszych pociech, wystarczy tylko sięgnąć po przepisy, które trafią w ich gusta i zachęcą je do jedzenia.

Muffinki z mięsnym nadzieniem

Nie ma chyba nikogo, kto nie lubiłby domowych babeczek-muffinek. To właśnie dlatego proponujemy uczynić z nich świąteczne danie skierowane właśnie do najmłodszych, którzy - jak powszechnie wiadomo - należą przecież do najbardziej surowych i wymagających krytyków kulinarnych. Zachęcamy jednak, aby tym razem nie podawać ich na słodko, ale zaserwować je w wersji wytrawnej, z dodatkiem sera i parówek z mięsa drobiowego i cielęciny. My postawiliśmy na Sokoliki z Sokołowa, które zawierają aż 87 proc. mięsa i nie wymagają wcześniejszego obierania z osłonek.

Składniki

  • Opakowanie parówek Sokolikiz Sokołowa,
  • 3 cebule dymki,
  • 375 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól,
  • 125 g sera cheddar,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • pół kostki masła,
  • olej do smażenia.

Reklama

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W formie do muffinek układamy papilotki i smarujemy je małą ilością masła.
  2. Ser cheddar ścieramy na tarce o średnich oczkach. Parówki kroimy w talarki.
  3. Oczyszczoną i umytą cebulę dymkę podsmażamy na gorącej i skropionej olejem patelni.
  4. Suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli - łączymy z sobą w misce, a następnie dodajemy do nich starty ser cheddar, podsmażoną dymkę oraz pokrojone parówki i wszystko mieszamy.
  5. Do drugiej miski wbijamy jajka, a następnie dokładnie miksujemy je z mlekiem i roztopionym masłem (wlewajmy je powoli, aby jajka się nie ścięły). Tak powstałą masę łączymy z suchymi składnikami, a następnie wszystko mieszamy. Masa nie musi być jednak idealnie gładka.
  6. Gotowe ciasto wkładamy do uprzednio przygotowanych foremek, które zaraz potem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Całość pieczemy przez 20-25 min. (to, czy babeczki są gotowe, możemy na przykład sprawdzić drewnianym patyczkiem). Upieczone muffinki wyjmujemy z piekarnika i układamy na stole do przestygnięcia. Z foremek wyciągamy je dopiero wtedy, gdy nieco się ostudzą.


Zapiekane łódeczki z cukinii i kabanosów

W roli świątecznego dania znakomicie sprawdzą się również łódeczki z cukinii zapiekane pod serem. Dodatek kiełków, pomidora, papryki i pożywnych kabanosów (my zdecydowaliśmy się sięgnąć po sprawdzone kabanoski Sokoliki z Sokołowa z dodatkiem cielęciny) sprawia, że jest to potrawa, która nie tylko znakomicie się prezentuje, ale także syci i bardzo dobrze smakuje. Z pewnością przekona więc do siebie wszystkich niejadków, którzy na świąteczne dania zwykle kręcą nosem. Bądźmy jednak z sobą szczerzy: które dziecko nie przepada za domowymi zapiekankami z dodatkiem sera? No właśnie! Dlatego też z poniższego przepisu warto korzystać nie tylko w święta, ale też na co dzień.

Składniki

  • opakowanie kabanosków wieprzowych z dodatkiem cielęciny Sokoliki z Sokołowa,
  • 2 cukinie średniej wielkości,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 2 małe pomidory,
  • papryka słodka,
  • kiełki rzodkiewki (lub inne kiełki nadające się do spożycia na surowo),
  • sól himalajska lub morska, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie cukinie przekrajamy na pół i łyżeczką wyjmujemy ich miąższ.
  2. Ser mozzarella rozdrabniamy w misce, a kabanosy kroimy w 3-centrymetrowe paski.
  3. Przygotowujemy farsz. Pomidory myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobną kostkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę (gniazda nasienne wraz z ogonkiem wyrzucamy).
  4. Paprykę i pomidory łączymy w misce z pokrojonymi kabanosami i miąższem z cukinii, a następnie doprawiamy dwiema szczyptami soli i pieprzu.
  5. W gniazdach z cukinii układamy gotowy farsz, który na koniec posypujemy pokruszonym serem. Tak przygotowane łódeczki z cukinii wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy do roztopienia i zarumienienia sera.
  6. Gotowe łódeczki wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy im ostygnąć, a następnie posypujemy je z wierzchu kiełkami rzodkiewki.


Szybka sałatka makaronowa z kiełbaskami

O tym, że dzieci kochają dania z makaronem, wiadomo nie od dziś. To właśnie z tego powodu proponujemy szybki i smaczny przepis, który da się przygotować w zaledwie 15 minut. Prostota naszej sałatki sprawia, że można ją zrobić w przerwie od innych świątecznych obowiązków, a nawet przy okazji gotowania innych bożonarodzeniowych dań. O prezentację dania zadba dodatek suszonych pomidorów, kukurydzy konserwowej i czarnej fasoli. Obecność kiełbasek Sokolików z Sokołowa, makaronu, żółtego sera i dipu na bazie majonezu oraz keczupu sprawi , że sałatka będzie sycąca, pożywna i smaczna. Nie mamy absolutnie żadnych wątpliwości, że nie trzeba będzie do niej przekonywać nawet największych niejadków!

Składniki

  • opakowanie kiełbasek Sokoliki z Sokołowa,
  • garść pomidorów suszonych,
  • 150 g sera żółtego typu Gouda,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • puszka czarnej fasoli,
  • 100 g makaronu farfalle,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka keczupu,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Pomidory suszone kroimy w cienkie paski, kiełbaski w talarki, a ser żółty w kostkę średniej wielkości. Tak przygotowane składniki przekładamy następnie do miski, do której wrzucamy także kukurydzę i czarną fasolę (pamiętajmy, aby kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy). Wszystkie składniki wstępnie mieszamy.
  2. Zagotowujemy i solimy wodę, a następnie wrzucamy do niej makaron, który gotujemy przez czas podany przez producenta na opakowaniu (zwykle ok. 8-12 min.).
  3. Ugotowany makaron odsączamy z wody i przekładamy do miski z pokrojonymi wcześniej składnikami: kiełbasami, suszonymi pomidorami, kukurydzą i czarną fasolą. Całość ponownie mieszamy.
  4. Przygotowujemy sos do sałatki, łącząc z sobą keczup i majonez. Gotowy sos dodajemy do pozostałych składników. Wszystko raz jeszcze mieszamy. I to wszystko - sałatka gotowa!

 

Artykuł powstał we współpracy z marką Sokołów.

materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje