Świąteczne gotowanie z rodziną

Śledziki gajowego

Składniki

  • 5 filetów śledziowych
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 łyżka octu
  • po 2 łyżki rodzynek i koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • 1/4 szkl. oleju
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2 jagody jałowca
  • sól

Sposób przygotowania

1. Śledzie wymocz. Wyjmij je z wody, osusz, pokrój w kostkę. Suszone grzyby zalej wrzątkiem, mocz 30 min. Dodaj do nich szczyptę soli i listek laurowy. Gotuj 40 min. 

2. Grzyby odcedź, potnij. Wywar grzybowy zachowaj. Cebule obierz, pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju. Dodaj jałowiec, ziele, grzyby i koncentrat. Podlej wywarem z grzybów. Duś ok. 10 min. Dodaj rodzynki oraz ocet. Przypraw. Sos wystudź. Połącz go ze śledziami. Wstaw do lodówki na 3 godziny

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje