Reklama

Reklama

Świąteczne pieczenie

Kurczak cytrynowy z tymiankiem

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 3 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek i rozmaryn (po 1/2 łyżeczki)
  • 2 łyżki konfitury albo dżemu cytrynowego
  • tłuszcz do formy


Sposób przygotowania

Reklama

1. Cytryny polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, jedną potnij w plasterki, a resztę na cząstki. Czosnek obierz, pokrój na kawałeczki. Kurczaka umyj, wytrzyj. Tuszkę natrzyj solą oraz pieprzem (w środku i na zewnątrz). Potem posyp tymiankiem oraz rozmarynem. 

2. Do środka tuszki włóż czosnek oraz cząstki cytryn. Nogi zwiąż. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej kurczaka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 75-80 minut. Po około 35 minutach wierzch tuszki posmaruj konfiturą cytrynową i obłóż plasterkami cytryny. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje