Reklama

Reklama

Świąteczne pieczenie

Rolada z indyka z żurawiną

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 80 dag fileta z indyka
  • 1 szkl. soku pomarańczowego
  • po 2 łyżki oliwy i brandy
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Składniki - farsz

  • 15 dag suszonej żurawiny
  • 1/4 szkl. soku pomarańczowego
  • 2 łyżki brandy
  • 1 łyżka dżemu z pomarańczy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 3/4 szkl. mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Składniki farszu (bez jajka i migdałów) gotuj przez 10-15 minut. Zdejmij z ognia, przestudź, wymieszaj z migdałami oraz jajkiem. 

2. Filet opłucz, osusz, rozetnij na duży płat. Posyp solą i pieprzem. Posmaruj go nadzieniem. Zwiń. Zepnij wykałaczkami lub obwiąż bawełnianą nitką, formując zgrabną pieczeń. Umieść w brytfance. Podlej sokiem pomarańczowym wymieszanym z oliwą, miodem oraz brandy. Całość wsuń do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C. Piecz 45 minut. Udekoruj.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje