Reklama

Reklama

Świąteczne pieczenie z nadzieniem

Rzymski zawijaniec

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 50 dag drobiowego mięsa mielonego
  • 1 cebula szalotka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • po 1 łyżce koncentratu pomidorowego i ostrego keczupu
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz

Składniki - glazura

  • 3 łyżki oliwy, np. smakowej czosnkowej
  • po 1 łyżeczce miodu i soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • szczypta kurkumy
  • czerwony pieprz
  • 1/3 szkl. bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki

Sposób przygotowania

1. Mięso: karkówkę umyj i natnij wzdłuż, nie przekrawając jej do końca. Rozbij tłuczkiem, umyj i osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Zwiń w roladę i odłóż do lodówki. 

2. Szalotkę obierz, posiekaj, wsyp do mięsa mielonego. Dołóż jajko, bułkę tartą, koncentrat, keczup. Dopraw wędzoną papryką, czosnkiem, pieprzem, wyrób. Masę rozsmaruj na rozłożonym płacie mięsa. Zwiń jak najciaśniej. 

3. Glazura: utrzyj miód z sokiem z cytryny, papryką i kurkumą. Wymieszaj z oliwą. Glazurą posmaruj roladę i przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Podlej kilkoma łyżkami bulionu. Przykryj i piecz 2 godziny w 160°C, polewając powstającym sosem. Przed podaniem posyp natką i czerwonym pieprzem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje