Reklama

Reklama

Świąteczne słodkości regionalne i klasztorne

Pascha kresowa o smaku waniliowym

Czas przyrządzenia: 30 min + ociekanie i chłodzenie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 2 litry tłustego mleka 3,2-proc. (nie może być UHT!)
  • 6 jajek
  • 2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Wanilię rozetnij wzdłuż, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Do garnka wlej mleko. Dodaj rdzeń i strączek wanilii. Postaw na ogniu i zagotuj. Śmietanę oraz jajka ubij mikserem. Wlej do wrzącego mleka. Mieszając, gotuj, aż powstanie twarożek i oddzieli się od serwatki. Wtedy z masy usuń strączek wanilii.

Reklama

2. Twarożek przestudź. Sitko wyłóż gazą lub lnianą ściereczką. Przelej twarożek razem z serwatką. Pozostaw na 2 godziny.

3. Zbierz brzegi gazy, mocno zwiąż bawełnianą nitką. Przykryj deseczką, obciąż np. słoikiem z wodą. Pozostaw tak do następnego dnia, aby cała serwatka wyciekła - twarożek musi być sypki.

4. Masło i cukier puder utrzyj. Ciągle ucierając, porcjami dodawaj twarożek. Formę do paschy wyłóż zwilżoną gazą. Nałóż masę serową. Ugnieć łyżką. Wstaw do lodówki na noc. Gotową paschę udekoruj płatkami migdałowymi.

Dowiedz się więcej na temat: wielkanocne ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje