Reklama

Reklama

Świąteczne słodkości regionalne i klasztorne

Sernik na sposób cysterski

Czas przyrządzenia: 100 min + chłodzenie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki - spód:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki (ok. 10 dag) masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. drobno posiekanych orzechów laskowych (ew. włoskich)
  • sól

Składniki - masa:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 1 szkl. cukru
  • 8 jajek
  • 3 łyżki kaszy manny
  • rdzeń zeskrobany z 1 laski wanilii

Sposób przygotowania:

1. Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło oraz szczyptę soli. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Dodaj cukier puder, jajko, orzechy. Zagnieć ciasto. Schładzaj je ok. 30 minut.

Reklama

2. Tortownicę wyłóż pergaminem. Ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep dno formy. Włóż do lodówki.

3. Masa serowa: masło utrzyj z cukrem i wanilią. Domieszaj twaróg. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z masą serową.

4. Wsyp kaszkę, utrzyj. Białka ubij. Pianę delikatnie domieszaj do masy serowej. Wyłóż ją na przygotowany spód. Piecz ok. 75 minut w temp. 175 st.

Dowiedz się więcej na temat: wielkanocne ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje