Reklama

Reklama

Świąteczne słodkości regionalne i klasztorne

Kutnowski mazurek z różaną konfiturą

Czas przyrządzenia: 60 min + chłodzenie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki - ciasto:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • masło i kasza manna do formy

Składniki - nadzienie:

  • 1 słoik konfitury różanej
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj spód z ciasta: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dołóż żółtka przetarte przez sitko. Szybko rękoma zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na 30 minut.

Reklama

2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Formę do tarty posmaruj masłem i posyp kaszą manną. Spód wylep plackiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 20 minut.

3. Konfiturę lekko podgrzej, przetrzyj przez sitko. Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dolej sok z cytryny, ubij na sztywno.

4. Do ok. 1/3 bitej śmietany domieszaj konfiturę. Spód posmaruj grubą warstwą bitej śmietany. Potem łyżką nałóż w kilku miejscach porcje śmietany z konfiturą i delikatnie przemieszaj widelcem, by powstał marmurkowy wzorek.

Dowiedz się więcej na temat: wielkanocne ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje