Reklama

Reklama

Świąteczne słodkości regionalne i klasztorne

Gdański keks z bakaliami w rumie

Czas przyrządzenia: 65-75 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 1/2 szkl. rumu
  • 30 dag bakalii (rodzynki, suszone figi, daktyle, morele, kandyzowane owoce)
  • masło i kasza manna do foremki
  • polewa czekoladowa
  • orzechy

Sposób przygotowania:

1. Bakalie skrop rumem i odłóż, by spęczniały. Masło utrzyj z cukrem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki, żółtka kolejno dodaj do ucieranej masy.

Reklama

2. Mąkę przesiej z proszkiem, małymi porcjami dodawaj do masy maślano-jajecznej. Dołóż skórkę z pomarańczy. Dobrze utrzyj.

3. Schłodzone białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie połącz  z ciastem. Na koniec dodaj bakalie w rumie.

4. Foremkę keksową posmaruj masłem, oprósz kaszą manną. Napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wyrównaj łyżką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka.)

5. Ciasto po upieczeniu pozostaw na 10-15 minut w foremce, następnie przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Potem oblej stopioną polewą czekoladową i udekoruj orzechami.

Dowiedz się więcej na temat: wielkanocne ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje