Sycący, jesienny koktajl wzmacniający odporność. Ten eliksir pomoże ci schudnąć
Odpowiednio skomponowane koktajle dostarczają całej masy prozdrowotnych składników, które świetnie wzmacniają odporność i dodają energii. Warto sięgać więc po nie również w okresie jesienno-zimowym, wykorzystując do ich przygotowani sezonowe warzywa i owoce. Podpowiadamy, jak w kilka chwil zrobić sycący i bardzo pożywny koktajl jabłkowy, który sprawdzi się zarówno na pierwsze jak i drugie śniadanie.

Spis treści:
- Dlaczego jesienią warto sięgać po koktajle?
- Sycący koktajl jabłkowy z cynamonem - przepis
Dlaczego jesienią warto sięgać po koktajle?
Koktajle najczęściej kojarzone są z wiosną i latem - wtedy sięgamy po nie najczęściej. Wraz z nadejściem jesieni zupełnie o nich zapominamy, co jest ogromnym błędem. W jednej szklance zmiksowanych owoców, warzyw i przeróżnych dodatków kryje się bowiem cała masa witamin, minerałów i substancji wzmacniających organizm. Wypijany każdego dnia koktajl poprawi odporność, doda energii i zmniejszy ryzyko infekcji. Ponadto, dobrze zbilansowany, świetnie działa na skórę oraz kondycję włosów, syci i może być pomocny w czasie odchudzania. Jesienią wartą sięgać po koktajle na bazie sezonowych produktów jakimi są m.in. jabłka, śliwki, gruszki czy dynie. Przedstawiamy przepis na rozgrzewający i odżywczy koktajl, który powinien na stałe zagościć w twoim jesienno-zimowym menu.
Sycący koktajl jabłkowy z cynamonem - przepis
Składniki
- 1 jabłko (obrane i pokrojone na kawałki)
- 1 dojrzały banan
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (np. typu islandzkiego)
- 1 szklanki mleka (np. krowiego lub roślinnego, bez cukru)
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Miód lub syrop klonowy - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Wszystkie składniki wystarczy zblendować na gładką konsystencję i gotowe!
Taki koktajl możesz przelać do butelki i zabrać do pracy czy szkoły. Za sprawą dodatku cynamonu, posiłek ten poprawi metabolizm i zadziała rozgrzewająco na organizm. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego również odrobinę masła orzechowego lub szczyptę imbiru.







