Reklama

Reklama

Szaszłyki i roladki

Ślimaczki na patyku

Składniki

  • 60 dag mięsa z udźca lub z piersi indyka
  • 20 dag chudego wędzonego boczku pokrojonego w cieniutkie plasterki
  • 1 cukinia

Składniki - marynata

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • po 1 łyżce ostrego keczupu, ostrej musztardy i majonezu
  • 1 chili
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • po 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki i pieprzu cayenne
  • sól

Sposób przygotowania

1. Przygotuj marynatę: czosnek i chili oczyść, posiekaj. Oliwę utrzyj z sosem sojowym, keczupem, musztardą, majonezem, wędzoną papryką i pieprzem cayenne. Domieszaj czosnek, chili oraz miód. Ew. przypraw do smaku solą. 

2. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Włóż do marynaty, dokładnie wymieszaj. Przykryj i schowaj do lodówki na ok. 30 minut. 

3. Cukinię umyj, osusz. Odetnij końcówkę, resztę pokrój w plasterki o grubości ok. 5 mm. W garnku zagotuj 1 litr posolonej wody. Włóż cukinię, po 1 minucie wyjmij łyżką cedzakową i osącz na durszlaku. Plasterki boczku przekrój wzdłuż na pół. Kawałki mięsa wyjmij z marynaty i każdy owiń plasterkiem boczku. Ślimaczki ponabijaj na patyczki do szaszłyków na przemian z plasterkami cukinii. Ugrilluj na ruszcie lub patelni (ok. 15 minut) albo upiecz (20 minut w 190 st.).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje