Reklama

Reklama

Szaszłyki i roladki

Figowe rarytaski

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 16 suszonych fig
  • 1/2 szkl. białego wina
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz grubo mielony
  • po 4 łyżki oleju i soku z cytryny;

Składniki - sałatka I sos

  • po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce
  • 1 czerwona cebula
  • 2/3 szkl. orzechów włoskich
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szkl. jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Polędwiczki opłucz, każdą pokrój na 8 medalionów. Oprósz pieprzem, skrop sosem sojowym i sokiem cytrynowym. Schowaj do lodówki na 30 minut. Figi zalej winem, odstaw na 20 minut. Plasterki boczku przekrój wzdłuż na pół, posyp igiełkami rozmarynu. Owiń nimi brzegi medalionów. Ponabijaj je na patyczki do szaszłyków, na przemian z figami. Szaszłyki posmaruj olejem i usmaż na rumiano (po około 5 minut z każdej strony). 

2. Papryki oczyść, pokrój w paseczki. Cebulę obierz, potnij w półplasterki. Natkę opłucz, posiekaj. Orzechy podpraż na suchej patelni. Składniki wymieszaj, skrop olejem, posyp solą i pieprzem. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Szaszłyki podawaj z sałatką oraz sosem jogurtowym. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje