Reklama

Reklama

Szaszłyki i roladki

Kuleczki z bakłażanem

Składniki

  • 60 dag mięsa mielonego mieszanego lub drobiowego
  • 2 małe bakłażany
  • 2 pomidory
  • 4 korniszony
  • 2 cebule szalotki lub dymki
  • po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej (lub słodkiej, jeśli wolisz)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania

1. Bakłażany umyj, osusz, pokrój w plasterki. Ułóż na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, oprósz solą, odstaw na co najmniej 20 minut. Szalotki obierz. Pomidory umyj, przekrój, oczyść z pestek. Miąższ pomidorów, korniszony i szalotki posiekaj. Koperek i natkę pietruszki posiekaj.

2. Bułkę tartą zalej 2 łyżkami wody, wymieszaj z mięsem. Dodaj rozdrobnione warzywa, koperek oraz natkę. Dopraw oregano, mieloną papryką, czosnkiem oraz solą. Wyrób dłonią jednolitą zwartą masę. Plasterki bakłażana opłucz, dobrze osusz. Z mięsnej masy uformuj kulki. Ponadziewaj je na szpikulce na zmianę z plasterkami bakłażana. Posmaruj olejem. 

3. Szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryj folią aluminiową. Piecz ok. 15 minut w 170 st. Obróć je na drugą stronę i piecz jeszcze 15 minut. 



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje