Reklama

Reklama

Sznycle z piekarnika

Przekładaniec z ziemniakami

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 grubsze plastry fileta z indyka
  • 8 małych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • szczypta szafranu (ew. 1/2 łyżeczki kurkumy)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Kotlety opłucz, wytrzyj do sucha, ew. lekko rozgnieć je dłonią. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo posiekaj. Wymieszaj go z połową oleju, szafranem, płatkami chili oraz przyprawą curry. Przygotowaną pastą natrzyj sznycle z obu stron. Wstaw je do lodówki na 1 godz. 

2. W tym czasie ziemniaki obierz, umyj. Włóż do garnka z lekko posoloną wodą i gotuj przez 10 minut. Zamarynowane sznycle oprósz mąką. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Włóż kotlety i szybko obsmaż je z obu stron. Pod koniec smażenia mięso posyp pieprzem oraz lekko posól. 

3. Ugotowane na półmiękko ziemniaki odcedź, pokrój na kawałki. W żaroodpornej formie ułóż pionowo na przemian sznycle oraz ziemniaki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz ok. 25 minut. Gotowe danie udekoruj według uznania.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje