Reklama

Reklama

Sznycle z piekarnika

Kieszonki ze szpinakiem

Czas przyrządzenia: 55 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka (po około 20 dag każdy)
  • 15-20 dag szpinaku (może być mrożony, najlepiej w liściach)
  • 3 łyżki masła
  • 1 szalotka
  • 2 kulki mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Filety natrzyj solą, oprósz pieprzem i natnij wzdłuż. Szpinak opłucz, osusz. Szalotkę obierz, posiekaj. Zeszklij na 1 łyżce masła. Dołóż szpinak, smaż razem przez 1 minutę. Farsz szpinakowy przypraw solą, pieprzem i gałką. 

2. Mozzarellę pokrój w plasterki. W nacięcia w mięsie włóż po porcji szpinaku oraz sera. Całość obwiąż sznureczkiem. Na patelni rozgrzej olej z pozostałym masłem. Włóż przygotowane filety. Zrumień je z obu stron. Przełóż do formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz przez 35 minut. 

3. Pomidory potnij na kawałki, paprykę - w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodaj warzywa. Duś 5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj do kotletów w połowie czasu pieczenia. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje