Taki obiad wzmocni twoją odporność. Rozgrzewa i smakuje wyśmienicie

Oprac.: InteriaKobieta Redakcja

Curry z dynią i ciecierzycą nasyci cię na wiele godzin
Curry z dynią i ciecierzycą nasyci cię na wiele godzin 123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Jednogarnkowy obiad z dynią
  2. Dlaczego warto jeść dynie na obiad?
  3. Sycące curry dyniowe - przepis krok po kroku

Jednogarnkowy obiad z dynią

Zobacz również:

Dlaczego warto jeść dynie na obiad?

Aromatyczny gulasz dyniowy to pomysł na doskonały w smaku, rozgrzewający jesienny obiad
Aromatyczny gulasz dyniowy to pomysł na doskonały w smaku, rozgrzewający jesienny obiad123RF/PICSEL

Sycące curry dyniowe - przepis krok po kroku

Składniki

  • dynia hokkaido – około 150 g
  • oliwa
  • liście jarmużu – około 2 szklanki
  • krojone pomidory – 1 puszka
  • ugotowana ciecierzyca – ½ szklanki
  • mleko kokosowe – ½ szklanki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cynamonu
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  1. Dynię obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę i upiecz w piekarniku (z dodatkiem oliwy) - ok. 190 st. C, 30 min.
  2. Jarmuż umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  5. Imbir zetrzyj na tarce.
  6. Do garnka wlej 3-4 łyżki oliwy, dodaj cebulę i przyprawy, krótko podsmaż, następnie dodaj pomidory, sól, czosnek, jarmuż i starty imbir.
  7. Wszystko razem gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 min. Następnie dodaj ciecierzycę, mleczko kokosowe i gotuj kolejne 10 min.
  8. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Do gulaszu dodaj upieczoną dynię. Dopraw w razie potrzeby.
  9. Potrawę możesz podawać z pieczywem lub ryżem.
Organizuje zagracone mieszkania. "Często pojawiają się łzy"INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?