Tarta z jabłkami i rodzynkami
Przepis na weekend.
Tarta z jabłkami 123RF/PICSEL
Składniki:
- szklanka mąki pszennej tortowej
- 15 dag masła
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- jajko
- 20 dag rodzynek
- 4 jabłka
Przygotowanie:
1. Rodzynki zalej wrzątkiem. Jabłka obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na plastry, a następnie na kawałki. Wymieszaj je z cynamonem. Rodzynki odsącz, wymieszaj z mąką.
2. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i proszek do pieczenia, posiekaj nożem tak, by powstały grudki. Dodaj cukier, cukier waniliowy, żółtka i jajko. Zagnieć ciasto, schłodź. Formę do tarty wysmaruj masłem. Wyklej ciastem tartę, ponakłuwaj ją widelcem.
3. Ułóż na cieście kawałki jabłek, posyp cukrem. Piecz 45 minut w temperaturze 180°C. Ostudź. Możesz posypać cukrem pudrem.