Reklama

Reklama

Tarty pachnące słońcem

Galette z pomidorami

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 250 g mąki pszennej lub mieszanej
  • duża szczypta soli
  • 125 g masła
  • duże jajko
  • 1/3 szklanki gęstego sosu pomidorowego
  • 250 g małych pomidorków
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • łyżka startego parmezanu
  • dymka

Sposób przygotowania

1. Mąkę wymieszaj z solą, masłem i roztrzepanym jajkiem (odłóż łyżkę jajka). Zagnieć ciasto, rozwałkuj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw placek do lodówki na 30 minut. 

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Posmaruj schłodzone ciasto sosem pomidorowym, pozostawiając wolny brzeg szerokości 3-4 cm. Pomidorki przekrój na pół, wymieszaj z oliwą, ułóż na cieście. Posyp przyprawami. Zagnij do środka brzeg ciasta i posmaruj go pozostawionym jajkiem. 

3. Piecz 40 minut. Gorącą tartę posyp po wierzchu parmezanem i posiekaną dymką.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje