Reklama

Reklama

Tarty z kwaskową nutą

Serowa z kruchą kratką

Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka

Składniki - krem

  • 40 dag mielonego twarogu
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 kostki masła
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • Dodatkowo: po ok. 30 dag truskawek i agrestu, trochę tłuszczu do formy

Sposób przygotowania

1. Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło pokrojone na kawałki, jajka oraz cukier. Składniki szybko zagnieć. Ok. 1/3 ciasta oderwij, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Resztę ciasta rozwałkuj na cienki placek. Formę do tarty (śr. 30-32 cm) posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem. Spód ponakłuwaj widelcem. Także wstaw do lodówki. Owoce opłucz, oczyść, osusz. 

2. Składniki na krem dobrze utrzyj mikserem. Spód z kruchego ciasta posmaruj kremem serowym. Na tym ułóż owoce. Z pozostałego ciasta zrób na wierzchu kratkę i różyczki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz ok. 40 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje