Te marynowane grzybki smakują wybornie. Zrobisz je w kilka chwil

InteriaKobieta Redakcja

Marynowane opieńki sprawdzą się idealnie jako przekąska w sezonie zimowym
Marynowane opieńki sprawdzą się idealnie jako przekąska w sezonie zimowym 123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Opieńki miodowe - co to za grzyby?
  2. Dlaczego warto marynować grzyby?
  3. Marynowane opieńki - przepis krok po kroku

Opieńki miodowe - co to za grzyby?

Zobacz również:

Dlaczego warto marynować grzyby?

Słoik marynowanych grzybów ustawiony na drewnianym stole, obok świeże grzyby, główka czosnku, zioła i przyprawy w małej miseczce.
Aby przygotować marynowane opieńki należy przygotować zalewę, a także obgotować krótko grzyby123RF/PICSEL

Marynowane opieńki - przepis krok po kroku

Składniki

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 6 sztuk ziela angielskiego
  • Pieprz ziarnisty – 10 ziarenek
  • Cebula pokrojona w piórka – 1 sztuka
  • Gorczyca biała
  1. Grzyby oczyścić, opłukać, włożyć do wrzątku i gotować 15 minut.
  2. Zalewa: wodę i ocet zagotować razem z solą, cukrem, pieprzem i zielem angielskim.
  3. Następnie dodać pokrojoną cebulę i ponownie zagotować.
  4. Do wyparzonych słoiczków wsypać gorczycę (po pół łyżeczki), włożyć grzyby wraz z cebulą (warstwowo) i zalać wrzącą zalewą.
  5. Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  6. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kolorowa sałatka z plasterkami ogórka, jajeczek przepiórczych, kawałkami marchewki, kukurydzą, czerwonej kapusty i sałatą na jasnym talerzu, trzymanym przez dwie ręce.
Poznaj przepisy, które łączą smak, zdrowie i domowe ciepłoCanvaProINTERIA.PL
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 153: Karolina WiguraINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?