Te marynowane grzybki smakują wybornie. Zrobisz je w kilka chwil
Marynowanie grzybów to doskonały sposób na zapewnienie sobie pysznej przekąski na zimę. Najbardziej nadają się do tego rydze, jak również opieńki miodowe. Wystarczy, że odpowiednio przygotujesz grzyby, wykonasz zalewę i przełożysz do słoików. Zapewniamy, że będą wyśmienite.

Spis treści:
- Opieńki miodowe - co to za grzyby?
- Dlaczego warto marynować grzyby?
- Marynowane opieńki - przepis krok po kroku
Opieńki miodowe - co to za grzyby?
Opieńki miodowe to grzyby jadalne, należące z rodziny obrzękowcowatych. Rosną od sierpnia do końca listopada na martwych i żywych pniach drzew liściastych. Mimo iż pasożytnicze (wywołując białą zgniliznę drewna), są jednocześnie bardzo cenione w kuchni polskiej. Podczas ich zbioru należy zachować szczególną ostrożność - należą bowiem do grzybów blaszkowych. Rozpoznaje się je po miodowożółtych lub brązowawych kapeluszach pokrytych ciemnymi łuseczkami. Rosną w dużych skupiskach wokół pni i korzeni drzew. Opieńki najczęściej można spotkać w lasach liściastych, ale niekiedy mogą występować na pniach drzew iglastych.
Dlaczego warto marynować grzyby?
Opieńki to obok rydzy jedne z najlepiej nadających się do marynowania grzybów - dla grzybowych smakoszy są prawdziwym rarytasem. Te marynowane mają wyjątkowy, wyrazisty smak, są jędrne, chrupiące i sprawdzą się jako dodatek do wielu potraw - sałatek, potrawek, czy po prostu zamiennik surówki do dań obiadowych. Marynowanie to obok mrożenia czy suszenia świetny sposób na zakonserwowanie grzybów, dzięki czemu można korzystać z nich przez wiele miesięcy. Zamknięte w słoiczkach grzybki z dodatkiem przypraw i zalewy octowej stanowią ponadto szybką, gotową przekąskę, którą można podać na stół np. przy okazji wizyty gości lub gdy brakuje czasu na przyrządzenie sałatki.

Marynowane opieńki - przepis krok po kroku
Marynowane opieńki robi się naprawdę bardzo prosto. Na początek należy przygotować niewielkiej wielkości słoiczki oraz pokrywki - muszą być dokładnie umyte i wyparzone. Następnie należy oczyścić grzyby. Potrzebne będzie też kilka składników na zalewę.
Składniki
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 6 sztuk ziela angielskiego
- Pieprz ziarnisty – 10 ziarenek
- Cebula pokrojona w piórka – 1 sztuka
- Gorczyca biała
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyścić, opłukać, włożyć do wrzątku i gotować 15 minut.
- Zalewa: wodę i ocet zagotować razem z solą, cukrem, pieprzem i zielem angielskim.
- Następnie dodać pokrojoną cebulę i ponownie zagotować.
- Do wyparzonych słoiczków wsypać gorczycę (po pół łyżeczki), włożyć grzyby wraz z cebulą (warstwowo) i zalać wrzącą zalewą.
- Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przekonaj się, jak prosto przygotować pyszne dania, które zachwycą rodzinę i gości. Inspiracje kulinarne czekają na ciebie kobieta.interia.pl/kuchnia. Odkryj nowe smaki i pomysły na każdy dzień.








