Te placuszki przygotujesz w 15 minut. Zdrowa i tania alternatywa dla chleba

Te śniadaniowe placuszki przygotujesz w 15 minut
Te śniadaniowe placuszki przygotujesz w 15 minut123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dlaczego warto sięgać po płatki owsiane?
  2. Placuszki zamiast pieczywa - zdrowa odmiana na śniadanie
  3. Jak zrobić placuszki owsiane? Prosty przepis krok po kroku

Dlaczego warto sięgać po płatki owsiane?

Placuszki zamiast pieczywa - zdrowa odmiana na śniadanie

Słoik wypełniony płatkami owsianymi obok drewnianej łyżki na której również znajdują się płatki, ustawione na białym, drewnianym stole. Przezroczysta pokrywka leży obok słoika.
Płatki owsiane to skarbnica zdrowia123RF/PICSEL

Jak zrobić placuszki owsiane? Prosty przepis krok po kroku

  • 1 szklanka mąki,
  • pół szklanki błyskawicznych płatków owsianych,
  • 1,5 szklanki maślanki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 15 g cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • masło do smażenia.
  1. Do dużej miski wsyp płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz oba rodzaje cukru.
  2. Dodaj jajka i maślankę, a następnie dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
  3. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła.
  4. Nakładaj porcje ciasta łyżką i smaż placuszki z obu stron, aż będą złociste i rumiane.
  5. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami - owocami, miodem, syropem klonowym lub jogurtem.
Racuchy z mąki kasztanowej – pyszne i bezglutenowePolsatPolsat