Ten dodatek sprawia, że jesienne muffiny smakują jak z najlepszej kawiarni

Karolina Woźniak

Karolina Woźniak

Najlepsze babeczki dyniowe przygotujesz w kilka minut
Najlepsze babeczki dyniowe przygotujesz w kilka minutCanva ProINTERIA.PL

Królowa jesieni: dynia

  • Witamina A (beta-karoten) - ogromna dawka, wspiera wzrok, skórę i odporność
  • Witamina C - wzmacnia odporność, działa antyoksydacyjnie
  • Witamina E - chroni komórki przed starzeniem
  • Witaminy z grupy B - m.in. B1, B2, B6 - wspierają układ nerwowy i metabolizm
  • Potas - reguluje ciśnienie i pracę mięśni
  • Magnez - działa korzystnie na układ nerwowy i serce
  • Żelazo - ważne dla produkcji czerwonych krwinek

Zobacz również:

Muffiny dyniowe z nieoczywistą nutą - przepis

Rozkrojona babeczka dyniowa o wilgotnej strukturze, w tle kilka małych, pomarańczowych dyń i inne babeczki, całość utrzymana w ciepłej tonacji jesiennej.
Te muffinki wychodzą wilgotne w środku, pełne aromatu i dzięki pomarańczy nie są mdłeCanva ProINTERIA.PL

Składniki

  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka starta z 1-2 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 200 g purée z dyni
  • 70 ml mleka
  • 150 ml oleju
30 min
3-4
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (funkcja termoobieg).
  • Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Dodać cukier, szczyptę soli, skórkę z pomarańczy, cukier wanilinowy.
  • Wymieszać i odłożyć na bok.
  • W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka razem z purée z dyni. Dodać olej i mleko, wymieszać.
  • Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki lub szpatuły: do sypkich składników dodajemy mokre i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto wyłożyć do papilotek.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut, do suchego patyczka.
  • Posypać cukrem pudrem.
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 150: Andrzej GryżewskiINTERIA.PL