Ten przysmak przed laty zanoszono zmarłym na cmentarz. Dziś możesz upiec i podzielić się z bliskimi

InteriaKobieta Redakcja

Kiedy wierzono w niezwykłą moc chlebków zadusznych. Dziś mało kto o nich pamięta
Kiedy wierzono w niezwykłą moc chlebków zadusznych. Dziś mało kto o nich pamięta 123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Tak kiedyś czczono pamięć o zmarłych
  2. Po co piecze się chleb zaduszny?
  3. W jaki sposób robiono i wypiekano zaduszne chlebki?
  4. Chlebki zaduszne - przepis krok po kroku
  5. Jak zrobić chlebki zaduszne?

Tak kiedyś czczono pamięć o zmarłych

Zobacz również:

Po co piecze się chleb zaduszny?

Porcja surowego ciasta leży na stole w otoczeniu kilku innych podobnych kawałków, powierzchnia jasna, delikatnie połyskująca, lekko rozmyte tło.
Przepis na drożdżowe, zaduszne bułeczki jest bardzo prostyPhanuphong Thepnin123RF/PICSEL

W jaki sposób robiono i wypiekano zaduszne chlebki?

Chlebki zaduszne - przepis krok po kroku

Składniki

  • 200 g mąki pszennej lub orkiszowej, jasnej
  • 200 g mąki żytniej
  • 20 g świeżych drożdży
  • Pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 280 ml ciepłej wody

Jak zrobić chlebki zaduszne?

  1. Zaczyn: drożdże rozdrobnić i przełożyć do naczynia, dodać 50 ml wody, cukier i 2 łyżki mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na minimum 15 minut.
  2. Kiedy podwoi swoją objętość, dodać resztę wody, obie mąki i sól.
  3. Ciasto zagnieść dłońmi, wyrabiać przez kilka minut, uformować w kulę i odstawić w misce przykrytej ściereczką na 2 godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować niewielką, podłużną bułeczkę, odłożyć ponownie pod ściereczką na 10 minut.
  5. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 30 minut. Wystudzić na kratce.
"Ewa gotuje": Tarta z kapustą kiszonąPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?