To smarowidło do pieczywa jest hitem. Bogate w białko, sycące i pyszne

InteriaKobieta Redakcja

Kanapka z chrupiącą bułką, kremowym serkiem, świeżymi liśćmi szpinaku i apetyczną pastą, trzymana w dwóch dłoniach na tle pasa w paski.
Pasta z białej fasoli podobnie jak hummus, są doskonałym, bogatym w białko smarowidłem do pieczywaOlga Yastremska, New Africa, Africa Studio123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?
  2. Jak wykorzystać strączki w kuchni?
  3. Jak przygotować zdrowe smarowidło do pieczywa z białej fasoli? Przepis krok po kroku

Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?

  • białka - dlatego są świetnym urozmaiceniem diety osób aktywnych fizycznie, odchudzających się, jak również wegetarian i wegan
  • witamin - przede wszystkim tych z grupy B
  • minerałów - m.in. żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, potasu, cynku
  • błonnika - dzięki czemu regulują procesy trawienia i wspierają perystaltykę jelit

Zobacz również:

Kwadratowa miska wypełniona kremową pastą paprykową, na drugim planie widoczne kromki pieczywa oraz kilka połówek pomidorów i kuchenny ręcznik w zielono-białą kratkę.
Smarowidło fasolowe z suszonymi pomidorami jest wyraziste w smaku i posmakuje nawet dzieciom 123RF/PICSEL

Jak wykorzystać strączki w kuchni?

Jak przygotować zdrowe smarowidło do pieczywa z białej fasoli? Przepis krok po kroku

Składniki

  • 240 g białej fasoli z puszki
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz i sól do smaku
Stos naleśników polanych syropem klonowym, posypanych cukrem pudrem, ozdobionych plasterkami banana i świeżymi truskawkami, podany na talerzu, wokół rozsypane kawałki czekolady.
Odkryj triki, które pomogą ci oszczędzać czas, pieniądze i energięCanva ProINTERIA.PL
"Ewa gotuje": Bryndziołki. Pierogi z bryndzą i oscypkiemPolsat