To smarowidło do pieczywa jest hitem. Bogate w białko, sycące i pyszne
Szukasz przepisu na bogate w białko, pożywne i niskokaloryczne smarowidło do pieczywa? Strzałem w dziesiątkę będzie to przygotowane na bazie białej fasoli. Jest wyraziste w smaku, odżywcze i sycące. Idealnie sprawdzi się więc na diecie odchudzającej, ale nie tylko. Jeśli masz już dość serków kanapkowych, koniecznie przygotuj ten dodatek do chleba. Zrobisz go w kilka chwil.

Spis treści:
- Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?
- Jak wykorzystać strączki w kuchni?
- Jak przygotować zdrowe smarowidło do pieczywa z białej fasoli? Przepis krok po kroku
Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?
Rośliny strączkowe są wciąż mało doceniane przez Polaków i spożywane zdecydowanie za rzadko. Groch, fasola, ciecierzyca, soczewica, soja i bób zawierają całe mnóstwo prozdrowotnych składników i są wartościowym, dodającym energii pożywieniem. Strączki to źródło:
- białka - dlatego są świetnym urozmaiceniem diety osób aktywnych fizycznie, odchudzających się, jak również wegetarian i wegan
- witamin - przede wszystkim tych z grupy B
- minerałów - m.in. żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, potasu, cynku
- błonnika - dzięki czemu regulują procesy trawienia i wspierają perystaltykę jelit
Rośliny strączkowe działają ponadto prebiotycznie i korzystnie oddziałują na florę bakteryjną jelit. Nie zawierają glutenu, mają niski indeks glikemiczny, a co szczególnie istotne - ich spożywanie może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Strączki to doskonały wybór dla kobiet w okresie menopauzy, gdyż są źródłem fitoestrogenów łagodzących jej objawy i zmniejszających ryzyko osteoporozy.

Jak wykorzystać strączki w kuchni?
Rośliny strączkowe mają szerokie zastosowanie w kuchni - z ich dodatkiem można zrobić wiele wytrawnych potraw jak również deserów. Mogą być składnikiem gulaszy, zup, potrawek, zapiekanek, a nawet ciast, ciasteczek, muffinek czy gofrów. Z roślin strączkowych przygotujesz także pyszne i bardzo pożywne smarowidła do pieczywa. Jednym z nich jest pasta z białej fasoli. Jeśli raz ją zrobisz, już na stałe zagości w twoim jadłospisie.
Jak przygotować zdrowe smarowidło do pieczywa z białej fasoli? Przepis krok po kroku
Przygotowanie pasty z białej fasoli jest bardzo proste. Wystarczy wrzucić kilka składników do pojemnika i zblendować je na gładką masę. Oto czego będziesz potrzebować.
Składniki
- 240 g białej fasoli z puszki
- 6 suszonych pomidorów
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zblenduj na gładką konsystencję. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Pastę podawaj na świeżym pieczywie. Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce.
Gotowanie to nie tylko przepisy, ale też sprytne patenty, które ułatwiają życie. Sprawdź, jak przechowywać jedzenie, skrócić czas w kuchni i wykorzystać produkty do ostatniego okruszka. Twoja kuchnia może stać się miejscem pełnym pomysłów. Więcej na kobieta.interia.pl/kuchnia









