Reklama

Reklama

Torciki z owocami

Beza z masą śmietanowo-malinową

Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 6 białek kurzych jajek
  • 2 szkl. drobnego cukru
  • 4 łyżeczki soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 30 dag serka mascarpone
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 40 dag malin
  • 2 łyżki likieru miętowego

Sposób przygotowania

1. Dzień wcześniej: dwie blachy z piekarnika wyłóż pergaminem. Na papierze narysuj duże kółka. Białka ubij z sokiem oraz skórką z limonki. Porcjami wsyp cukier. Kiedy piana z białek będzie już sztywna, domieszaj mąkę ziemniaczaną. Piekarnik rozgrzej do 100 st. Krążki na pergaminie zapełnij masą bezową. Wstaw do piekarnika i susz 1 godzinę. Potem piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki i tak wystudź blaty. 

2. Następnego dnia: maliny umyj, osusz, rozgnieć widelcem, ew. przetrzyj przez sitko. Śmietanę wymieszaj z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym. Ubij gęsty krem. 

3. Krem śmietanowy połącz z malinami i likierem, delikatnie mieszając widelcem. Mocno go schłodź. Potem blaty bezowe przełóż masą z malinami. Tort udekoruj np. miętą oraz malinami.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje