Reklama

Reklama

Tradycyjne ciasta. Dziennikarki Interii zdradzają swoje przepisy na świąteczne wypieki

W Boże Narodzenie obok pierogów czy barszczu czerwonego nie może zabraknąć słodkości. W zależności od regionu Polski i rodzinnych tradycji wypieki różnią się między sobą: u niektórych pojawi się keks lub miodownik, u innych piernik lub… czekoladowe babeczki. O zdradzenie rodzinnych przepisów poprosiliśmy dziennikarki naszej redakcji.

Karolina: miodownik z Galicji

- Moja babcia miała dwie specjalności, które zawsze oznaczają dla mnie smak świąt Bożego Narodzenia - opowiada Karolina, koordynatorka w dziale Content Marketingu. - Pierwsza z nich to kulebiaki, czyli drożdżowe pierożki z farszem z grzybów i słodkiej kapusty. W lepienie ich niemałej ilości zaangażowana była cała rodzina, a gotowe, upieczone kulebiaki przechowywało się... w specjalnie do tego przeznaczonej poszewce od poduszki - wspomina Karolina.

Reklama

- Drugi z symboli Bożego Narodzenia, które zawsze przywodzi na myśl najcieplejsze wspomnienia, to dla mnie ciasto - miodownik - mówi. Wypiek pochodzi z rejonu Galicji, znany jest również jako "snickers" i składa się z blatów przekładanych masą z kaszki manny, z warstwą chrupiących orzechów włoskich na wierzchu. Blaty możemy przygotować wcześniej, po upieczeniu są dość twarde, miękną dopiero po przełożeniu kremem. - W moim domu zazwyczaj piecze się je około trzech dni przed wigilią. Ten moment oznacza oficjalne rozpoczęcie sezonu świątecznego - śmieje się Karolina. Całe ciasto najlepiej przygotować minimum 24 godziny przed podaniem, by składniki zdążyły się połączyć.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 łyżek miodu
  • 100 g cukru
  • 200 g margaryny Palmy
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 750 ml mleka (1,5 lub 2%)
  • 200 g cukru
  • 200 g margaryny Palmy
  • 8 łyżek kaszy manny
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na warstwę orzechów:

  • 150 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sodę, cukier oraz sól. Następnie dodajemy do nich kawałki zimnej margaryny i siekamy, aż składniki częściowo się połączą. Dodajemy jajka oraz miód, następnie zagniatamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto dzielimy na cztery części, owijamy folią i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie pierwszą z czterech części ciasta rozwałkowujemy równo na dnie blachy. Pieczemy ciasto ok. 15 minut, następnie tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami. Upieczone blaty będą dość twarde, ale zmiękną po przełożeniu masą.

Przygotowanie masy z kaszy manny zaczynamy od utarcia margaryny z połową cukru. W tym czasie gotujemy mleko. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy do niego kaszę mannę i oraz drugą połowę cukru, następnie gotujemy ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Gotową kaszę mannę zostawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie, miksujemy ją z margaryną połączoną z cukrem, na końcu dodając wanilię.

Upieczone blaty przekładamy kremem. Na końcu przygotowujemy warstwę orzechową: sparzone orzechy siekamy, a w garnku rozpuszczamy margarynę, miód i cukier. Dodajemy orzechy do płynnej masy i podgrzewamy jeszcze ok. 3 minuty, ciągle mieszając. Jeszcze ciepłą masę orzechową rozsmarowujemy na powierzchni ciasta.

Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej przygotować je minimum 24 godziny przed podaniem.

Olga: nie ma świąt bez keksu

W okresie świątecznym cała rodzina zjeżdża się do domu na święta. Takie wspomnienia ma nasza inna redakcyjna koleżanka. - Już kilka dni przed świętami przyjeżdżali dziadkowie, aby pomóc w przygotowaniu świątecznych przysmaków. Razem z babciami pojawiały się oczywiście makowce, serniki i piernik - wspomina Olga, dziennikarka. - To właśnie wtedy nauczyłam się robić wiele świątecznych potraw i słodkości, w tym keks. Sekretnym składnikiem, którego nie mogło zabraknąć, była masa marcepanowa. Ubijało się ją z margaryną oraz żółtkami i cukrem, a następnie dodawało mąkę, pianę z białek, bakalie i kandyzowane owoce.

Składniki

  • 250 g margaryny Palmy
  • 100 g masy marcepanowej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Bakalie po około 50 g: suszone śliwki, suszona żurawina, suszone morele, orzechy włoskie
  • Kandyzowane owoce

Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę i odstawić na bok. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i masą marcepanową na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, a po ich wmieszaniu - przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu masy, delikatnie połączyć drewnianą szpatułką z pianą oraz bakaliami i kandyzowanymi owocami. Ciasto należy piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po około godzinie keks jest gotowy do wyjęcia.

Ola: nie może zabraknąć piernika

- Święta to szczególny czas. Oprócz prezentów obdarowuję rodzinę oraz znajomych słodkościami - mówi Ola, dziennikarka Świata Seriali. - Od kilku lat robię podwójną porcję piernika staropolskiego, który potem trafia do bliskim mi osób. Część z nich już w ogóle przestała piec pierniki, czekają na mój. Piernik staropolski najlepiej przygotować już w połowie listopada, ale zrobiony w grudniu również zachwyca smakiem. Jest to jedno z najlepszych długo dojrzewających ciast świątecznych. Z przygotowanego ciasta można też zrobić puchate pierniczki z ulubionym nadzieniem. - Moje pierniki przekładam masą marcepanową oraz domowymi powidłami śliwkowymi. Kto raz spróbuje tego piernika, nie będzie już nigdy robił innego - śmieje się Ola. 

Składniki

  • 500 g miodu naturalnego np. akacjowego
  • 1,5 szklanki cukru (lub mniej)
  • 250 g margaryny Palmy
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 80 g torebki przyprawy korzennej do piernika

Przygotowanie: Miód, cukier oraz margarynę podgrzać razem w garnuszku, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Po wystudzeniu masy dodać do niej mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól oraz przyprawę. Wymieszaną masę przełożyć do garnka, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 tygodni. Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części. Rozwałkować, ułożyć w blachach piernikowych i piec 15-20 minut w temperaturze 170ºC. Przełożyć ulubionymi dodatkami, odstawić na 3-4 dni.

Aleksandra: smaki dzieciństwa

- W naszym domu święta zdecydowanie różnią się od zwyczajnego dnia. Pomimo że w życiu codziennym nie jestem tradycjonalistą, lubię ich uroczysty nastrój, przypomina mi dzieciństwo, w którym Boże Narodzenie było okresem magicznym - mówi Aleksandra, dziennikarka w dziale Content Marketingu. - Prezenty przynosiła nam Gwiazdka. Nie miałam powodów, by w nią wątpić - w końcu widział ją starszy kuzyn, który wiedział o świecie więcej niż ja. Święta kojarzą mi się również z najpyszniejszym deserem, jaki znam - babeczkami z czekoladą. Najpierw ja jako dziecko wyjadałam z kruchego ciastka słodkie nadzienie, teraz robi to moja córka.

Składniki

  • 400 g mąki
  • 200 g margaryny Palmy
  • 80 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18-procentowej
  • Składniki na krem:
  • 250 g margaryny Palmy
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajko

Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy żółtka, dodajemy posiekaną na mniejsze kawałki margarynę, wsypujemy cukier puder. Ciasto wyrabiamy aż do połączenia się wszystkich składników. Następnie wyklejamy nim foremki na babeczki, układamy je na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut (powinny się zarumienić). W tym czasie rozpuszczamy w rondelku margarynę z cukrem, dodajemy kakao i mieszamy masę do połączenia się wszystkich składników. Gdy ostygnie, wbijamy do niej jajko i miksujemy, następnie wstawiamy rondelek do lodówki. Upieczone babeczki wyciągamy z foremek i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa zacznie tężeć, napełniamy nią babeczki.

Artykuł z ekspozycją partnera


materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje