Reklama

Reklama

Truskawkowe słodkości bez cukru

Kakaowy torcik

Składniki

  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. erytrolu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki kakao

Składniki

  • 20 dag truskawek
  • 50 dag waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 szkl. ubitej śmietany kremówki q1/2 szkl. miodu
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki likieru cytrynowego
  • 4 łyżeczki żelatyny

Składniki - dekoracja

  • truskawki qbita śmietana
  • ew. marcepanowe ozdoby

Sposób przygotowania

1. Ciasto: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dosypując erytrol. Zmiksuj z olejem i żółtkami. Wmieszaj mąkę z kakao. Przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 25 minut w 180 st. 

2. Truskawki do kremu umyj, oczyść, pokrój. Ciasto ostudź, przetnij na dwa placki. Z wierzchniego zetnij górną warstwę i pokrusz ją. Okruszki upraż na suchej patelni, by były chrupiące. 

3. Krem: z cytryny wyciśnij sok i zetrzyj skórkę. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wrzątku. Serek zmiksuj z miodem. Połącz ze śmietaną, żelatyną, sokiem, skórką, likierem i owocami. 

4. W tortownicy ułóż blat. Przykryj kremem i drugim blatem. Schłodź. Torcik posmaruj bitą śmietaną. Boki posyp okruszkami. Udekoruj truskawkami, bitą śmietaną i ew. ozdobami. 

Reklama

Lekka kokosanka

Składniki

  • 30 dag herbatników
  • 4 łyżki oleju kokosowego lub 1/2 kostki masła
  • 1/4 szkl. wiórków kokosowych

Składniki - masa

  • 50 dag truskawek
  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • 1 i 1/3 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 op. (15 dag) serka waniliowego
  • 10 dag serka mascarpone
  • 4 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania

1. Spód: olej lub masło stop, podgrzewając w rondelku. Herbatniki drobno pokrusz (np. w blenderze). Wymieszaj z masłem i wiórkami. Masą wylep spód keksówki (30 x 12 cm) wyłożonej folią spożywczą. Wstaw do lodówki. 

2. Masa: truskawki umyj, osusz. Odłóż 2/3 owoców z szypułkami, resztę odszypułkuj i pokrój w kosteczkę. 4 łyżki wody z mleczka kokosowego mocno podgrzej. Wsyp do niego żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści, ostudź. 

3. Gęstą część dobrze schłodzonego mleczka kokosowego, jogurt oraz oba serki zmiksuj, dodając ksylitol i ostudzoną żelatynę. Wymieszaj z pokrojonymi owocami, wyłóż na ciasteczkowy spód. Schładzaj ok. 3 godzin. 

4. Zastudzoną kokosankę ostrożnie przełóż na półmisek, usuwając folię spożywczą. Obłóż truskawkami. Do czasu podania deser trzymaj w lodówce. 

Galette z bazylią

Składniki

  • 2 i 1/2 szkl. mąki krupczatki
  • 5 łyżek ksylitolu (lub erytrolu)
  • 1 żółtko
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody
  • szczypta soli

Składniki - dodatkowo

  • 50 dag truskawek
  • 4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 żółtko do posmarowania brzegów ciasta
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę wymieszaj z ksylitolem i solą. Wysyp na stolnicę, robiąc kopczyk. Mocno schłodzone masło pokrój w kosteczkę, dołóż do suchych składników. Posiekaj nożem, a gdy powstaną grudki, dodaj żółtko. Zagnieć ciasto, dolewając wodę. Owiń folią, chłodź 30 minut. Potem cienko je rozwałkuj na okrąg (najlepiej między arkuszami papieru do pieczenia). Przełóż na blaszkę. Zdejmij górny arkusz papieru. Rozgrzej piekarnik do 190 st. 

2. Owoce umyj i osusz, oczyść z szypułek, potnij w plasterki. Odłóż 1/4, pozostałe oprósz mąką. Wanilię rozetnij wzdłuż, nożem wyskrob ziarenka. Wymieszaj je z miodem lub syropem. 

3. Truskawki z mąką rozłóż na cieście, zostawiając wolny brzeg (2 cm). Polej je miodem lub syropem. Brzeg ciasta zawiń na owoce, posmaruj rozmąconym żółtkiem. Wstaw do piekarnika. Piecz 35 minut. Na jeszcze gorący galette wyłóż odłożone owoce. Przestudź, udekoruj listkami bazylii. Ew. oprósz ksylitolem zmielonym na puder. 

Krem bawarski z sosem

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 żółtka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 szkl. schłodzonej śmietany kremówki 36 proc.;

Składniki - sos

  • 30 dag truskawek (umytych i oczyszczonych z szypułek)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 1 łyżce wody

Sposób przygotowania

1. Sos: truskawki przełóż do rondelka, dołóż miód. Podgrzewaj 10 minut. Dodaj sok z cytryny i mąkę. Mieszając, gotuj minutę. Odłóż 3 łyżki sosu. Do reszty dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. 

2. Krem: żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody. Mleko podgrzej w rondelku (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Żółtka zmiksuj z ksylitolem i esencją na jasny puszysty krem. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlej połowę ciepłego mleka. Masę przelej do rondelka z pozostałym mlekiem. Mieszając, podgrzewaj, aż krem zgęstnieje (nie dopuść do jego zagotowania). Dodaj żelatynę, wymieszaj. Odstaw, by krem przestygł. 

3. Śmietanę ubij. Dodaj do niej wciąż płynny krem oraz odłożony sos truskawkowy. Wymieszaj. Krem przelej do szklaneczek lub słoiczków. Przykryj go sosem owocowym. Ew. udekoruj truskawkami. 

Ajerkoniakowa rozeta

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • po 7 łyżek erytrolu i mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

Składniki - poncz

  • 1/3 szkl. naparu mięty qsok wyciśnięty z 1 limonki
  • 2 łyżki miodu

Składniki - krem

  • 1/2 szkl. ajerkoniaku
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
  • 4 łyżeczki żelatyny;

Składniki - dekoracja

  • 30 dag truskawek (umytych, oczyszczonych z szypułek i pokrojonych w plasterki)

Sposób przygotowania

1. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, wsypując pod koniec erytrol. Miksując, kolejno dodawaj żółtka. Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 30 minut w 175 st. Biszkopt wystudź. Składniki ponczu wymieszaj, płynem nasącz ciasto. 

2. Żelatynę rozpuść w 1/4 szkl. gorącej wody, przestudź ją. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj ajerkoniak, miód i żelatynę. Krótko, ale dokładnie zmiksuj. Krem rozsmaruj na biszkopcie. Na nim ciasno ułóż plasterki truskawek. Torcik schłodź. 



Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje