Reklama

Reklama

Truskawkowe słodkości bez cukru

Lekka kokosanka

Składniki

  • 30 dag herbatników
  • 4 łyżki oleju kokosowego lub 1/2 kostki masła
  • 1/4 szkl. wiórków kokosowych

Składniki - masa

  • 50 dag truskawek
  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • 1 i 1/3 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 op. (15 dag) serka waniliowego
  • 10 dag serka mascarpone
  • 4 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania

1. Spód: olej lub masło stop, podgrzewając w rondelku. Herbatniki drobno pokrusz (np. w blenderze). Wymieszaj z masłem i wiórkami. Masą wylep spód keksówki (30 x 12 cm) wyłożonej folią spożywczą. Wstaw do lodówki. 

2. Masa: truskawki umyj, osusz. Odłóż 2/3 owoców z szypułkami, resztę odszypułkuj i pokrój w kosteczkę. 4 łyżki wody z mleczka kokosowego mocno podgrzej. Wsyp do niego żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści, ostudź. 

3. Gęstą część dobrze schłodzonego mleczka kokosowego, jogurt oraz oba serki zmiksuj, dodając ksylitol i ostudzoną żelatynę. Wymieszaj z pokrojonymi owocami, wyłóż na ciasteczkowy spód. Schładzaj ok. 3 godzin. 

4. Zastudzoną kokosankę ostrożnie przełóż na półmisek, usuwając folię spożywczą. Obłóż truskawkami. Do czasu podania deser trzymaj w lodówce. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje