Reklama

Reklama

Truskawkowe słodkości bez cukru

Krem bawarski z sosem

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 żółtka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 szkl. schłodzonej śmietany kremówki 36 proc.;

Składniki - sos

  • 30 dag truskawek (umytych i oczyszczonych z szypułek)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 1 łyżce wody

Sposób przygotowania

1. Sos: truskawki przełóż do rondelka, dołóż miód. Podgrzewaj 10 minut. Dodaj sok z cytryny i mąkę. Mieszając, gotuj minutę. Odłóż 3 łyżki sosu. Do reszty dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. 

2. Krem: żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody. Mleko podgrzej w rondelku (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Żółtka zmiksuj z ksylitolem i esencją na jasny puszysty krem. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlej połowę ciepłego mleka. Masę przelej do rondelka z pozostałym mlekiem. Mieszając, podgrzewaj, aż krem zgęstnieje (nie dopuść do jego zagotowania). Dodaj żelatynę, wymieszaj. Odstaw, by krem przestygł. 

3. Śmietanę ubij. Dodaj do niej wciąż płynny krem oraz odłożony sos truskawkowy. Wymieszaj. Krem przelej do szklaneczek lub słoiczków. Przykryj go sosem owocowym. Ew. udekoruj truskawkami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje