Reklama

Reklama

Truskawkowe słodkości bez cukru

Ajerkoniakowa rozeta

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • po 7 łyżek erytrolu i mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

Składniki - poncz

  • 1/3 szkl. naparu mięty qsok wyciśnięty z 1 limonki
  • 2 łyżki miodu

Składniki - krem

  • 1/2 szkl. ajerkoniaku
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
  • 4 łyżeczki żelatyny;

Składniki - dekoracja

  • 30 dag truskawek (umytych, oczyszczonych z szypułek i pokrojonych w plasterki)

Sposób przygotowania

1. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, wsypując pod koniec erytrol. Miksując, kolejno dodawaj żółtka. Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 30 minut w 175 st. Biszkopt wystudź. Składniki ponczu wymieszaj, płynem nasącz ciasto. 

2. Żelatynę rozpuść w 1/4 szkl. gorącej wody, przestudź ją. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj ajerkoniak, miód i żelatynę. Krótko, ale dokładnie zmiksuj. Krem rozsmaruj na biszkopcie. Na nim ciasno ułóż plasterki truskawek. Torcik schłodź. 



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje