Reklama

Reklama

Truskawkowe wypieki

Słodki kołacz na kefirze

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej (lub po 1 szkl. mąki kokosowej i kukurydzianej)
  • 1 szkl. kefiru
  • 1 szkl. ksylitolu (lub erytrolu)
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki - dodatkowo

  • 40 dag drobnych truskawek (umytych i odszypułkowanych)
  • kilka umytych truskawek z szypułkami do dekoracji
  • 1 łyżka zmielonego ksylitolu do oprószenia
  • olej (lub masło) i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Dosyp ksylitol i dodaj szczyptę soli, składniki wymieszaj. Jajka umyj, rozbij, ubij na jasną piankę. Wlej olej wąskim strumieniem. Zmiksuj na wolnych obrotach. Nie przerywając ucierania, wlej kefir, a następnie wsyp porcjami mąkę z ksylitolem i dodatkami. 

2. Żaroodporną okrągłą formę grubo posmaruj olejem (lub masłem) i wysyp bułką tartą. Przelej do niej przygotowane ciasto. Rozłóż truskawki bez szypułek, lekko wciskając je do środka (jeśli lubisz, możesz dołożyć także pokrojony na kawałeczki rabarbar - ok. 1 szkl.). 3 Piecz 40 minut w 180 st. Ostudź. Oprósz ksylitolem, udekoruj truskawkami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje