Reklama

Reklama

Trzy przepisy na pizzę



Pizza z figami, bekonem i roszponką

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 21 g drożdży
  • sól, szczypta cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka  pomidorów
  • 2 kule mozzarelli
  • 10 plastrów bekonu
  • 50 g roszponki
  • 4 figi mąka do podsypywania
 

Reklama

 Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wlać drożdże rozpuszczone z cukrem w 250 ml ciepłej wody. Zagarnąć trochę mąki z brzegu i  zmieszać z zaczynem. Odstawic na 30 minut pod przykryciem. Dodać pół łyżeczki soli i 2 łyżki oliwy. Wszystko wyrabiać 5-10 minut na gładkie ciasto, uformować 4 kule i odstawić na kolejne pół godziny pod przykryciem.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oliwy, dodać pomidory z puszki (rozdrobnić je nieco) i gotować 30-40 minut. Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.

Ser pokroić w plastry. Roszponkę wymyć i porozdielac listki.

Kule ciasta rozwałkować, układać po dwa krążki na wyłożonych papierem blachach. Posmarować sosem. Obłożyć bekonem i serem, piec w 250 st. C ok. 13 minut. Na gotowych pizzach układać pokrojone w czastki figi i roszponkę.

Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 3360 kJ/803 kcal

 

Dowiedz się więcej na temat: pizza | kuchnia włoska | pomidory

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje