Reklama

Reklama

Trzy przepisy na pizzę


 

Pizza z szynką i rukolą

Składniki na 2 sztuki:

Reklama

  • 300 g mąki
  • 21 g drożdży
  • sól
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • pół cebuli
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów
  • ząbek czosnku
  • pieprz, cukier
  • suszone: bazylia i oregano
  • 50 g pieczarek
  • 3 pomidory
  • 60 g rukoli
  • 8-10 plastrów szynki Coppa
  •  30 g tartego parmezanu
  • mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wlać drożdże rozpuszczone w 4 łyżkach ciepłej wody. Zagarnąć trochę mąki z brzegu i  zmieszać z zaczynem. Odstawic na 15 minut pod przykryciem. Wlać 100-125 ml ciepłej wody, dodać szczyptę soli i 4 łyzki oliwy. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto, uformować 2 kule i odstawić na pół godziny pod przykryciem.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać czosnek. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i suszonymi ziołami. Gotować 5-8 minut.

Ciasto rozwałkować na dwa krążki, ułożyć na 2 wyłożonych papierem blachach. Posmarować przygotowanym sosem i skropić łyżką oliwy. Piec kolejno w nagrzanym do 225 st. piekarniku przez 15 -20 minut. Pieczarki i pomidory pokroić, rukolę umyć. Pizzę wyjąć z piekarnika ułożyć na niej pomidory, pieczarki, rukole i szynkę, posypać serem i natychmiast podawać.


Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal

 


Dowiedz się więcej na temat: pizza | kuchnia włoska | pomidory

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje