Reklama

Reklama

Uroczysty obiad

Kaczka zapieczona w owocach

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 filety z kaczki (po ok. 35 dag każdy)
  • 4 jabłka
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • 3 łyżki marmolady pomarańczowej
  • 4 łyżki konfitury żurawinowej
  • rukola

Sposób przygotowania

1. Filety opłucz, osusz, skórkę ponacinaj. Ułóż na zimnej patelni skórką do dołu. Smaż na średnim płomieniu 8 minut, przewróć na drugą stronę i smaż 2 minuty. Pokrój w grubsze plastry. 

2. Jabłka obierz, oczyść, pokrój jak kaczkę. Ułóż w naczyniu żaroodpornym na przemian z mięsem. Posyp przyprawami. Piecz 5 minut w 150 st. Posmaruj marmoladą, piecz 5 minut. Udekoruj żurawiną oraz rukolą. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje