Reklama

Reklama

W maju w zielone gramy

Kotleciki wiosenne

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • ząbek czosnku
  • 250 g niegotowanych krewetek, posiekanych
  • łyżka świeżego estragonu, posiekanego
  • łyżka mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej

Składniki - sałatka

  • 2 szklanki roszponki lub rukwi wodnej
  • bulwa kopru włoskiego, pokrojona
  • łodyga selera, posiekana
  • 1/4 szklanki prażonych migdałów, posiekanych
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki oliwy

Składniki - sos

  • 1 i 1/2 łyżki musztardy
  • łyżka soku cytrynowego
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

1. Ugotuj groszek z czosnkiem i odcedź. Zmiksuj szklankę groszku z czosnkiem, krewetkami, połową estragonu, skórką cytrynową i mielonymi migdałami. Przypraw do smaku. Z masy zrób 16 kotlecików. Przykryj je i wstaw do lodówki na godzinę. 

2. Połącz składniki sałatki. Przygotuj sos i połową polej sałatkę. 

3. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż kotleciki partiami, po dwie minuty z każdej strony. Gotowe trzymaj w cieple. Podawaj od razu, z sałatką, skropione resztą sosu. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje