Reklama

Reklama

W maju w zielone gramy

Tarta ziołowa z mozzarellą

Czas przyrządzenia: 80 min
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 100 g masła, posiekanego
  • jajko, roztrzepane
  • 1-2 łyżeczki wody

Składniki - nadzienie

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g mrożonego szpinaku (mielonego)
  • 200 g sera ricotta
  • 10 małych kulek mozzarelli
  • świeże zioła, np. tymianek, natka pietruszki, posiekane
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Na ciasto wymieszaj mąkę z solą. Zagnieć z masłem, potem dodaj jajko i (w miarę potrzeby) trochę wody. Zrób z ciasta kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut. Podsmaż szpinak, tak aby odparowała woda. 

2. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Wyjmij ciasto z lodówki i wyklej nim natłuszczoną formę. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obsyp suchym ryżem. Piecz 10 minut, zdejmij papier z ryżem i piecz 5 minut. 

3. Wymieszaj szpinak z jajkami, mlekiem, ricottą i 3/4 ziół. Przypraw do smaku. 

4. Wylej nadzienie na ciasto. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut, po czym ułóż na wierz - chu mozzarelle. Piecz jeszcze 10-15 minut. Gotową tartę posyp resztą ziół. 

***

Reklama

#POMAGAMINTERIA

Wolontariusze akcji Zupa na Plantach przed epidemią mogli wspierać osoby będące w kryzysie bezdomności między innymi organizując im spotkania przy misce zupy co niedzielę na krakowskich Plantach. Teraz starają się dostarczać paczki żywnościowe, nawet do kanałów, w których egzystują. Tygodniowo potrzeba 200 takich paczek. Spraw, by pomoc mogła nadal docierać do potrzebujących. Wesprzyj zbiórkę, przekaż produkty, albo namów współpracowników, żebyście pomogli wspólnie. Sprawdź szczegóły >>

 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje