Warzywa smażone w cieście

Kalafiorowe różyczki

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 szkl. jasnego piwa,
  • 1 szkl. mleka
  • ok. 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 niepełna łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1 l oleju do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

1. Piwo oraz mleko wlej do wysokiego naczynia. Dosyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj curry, paprykę oraz sól. Składniki wymieszaj mikserem, tak by powstało gładkie i dosyć gęste ciasto. Przykryj je i odstaw na ok. 10 minut. 

2. Kalafior oczyść, dobrze umyj, osusz i podziel na małe różyczki. W głębokim garnku albo we frytownicy mocno rozgrzej olej. Różyczki kalafiora zanurzaj w cieście, tak by były nim całkowicie pokryte. Wkładaj na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor (4-5 minut). Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj np. z sosem czosnkowym. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje