Reklama

Reklama

Warzywa z lekkim farszem

Cebulowe miseczki z mięsem

Czas przyrządzenia: 55 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 8 cebul podobnej wielkości
  • 15 dag drobiowego mięsa mielonego
  • 10 dag pieczarek
  • 8 małych pomidorków lub
  • 4 suszone z zalewy
  • 1 mała czerwona papryka
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka tymianku
  • po 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej i czombru
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki
  • szczypta cukru
  • sól morska
  • czarny mielony pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

1. Zagotuj litr osolonej i posłodzonej wody. Cebule obierz i zetnij same czubki. Wrzuć je do wrzącej wody i obgotuj 2-3 minuty. Odcedź i poczekaj, aż ostygną. Wydrąż środki i pokrój je jak najdrobniej. Wody nie wylewaj - ugotuj na niej np. rosół lub inną zupę. 

2. Na 1 łyżce oliwy przesmaż mięso. Dodaj umyte i osuszone pieczarki pokrojone na małe kawałeczki. Następnie dorzuć drobniutko posiekane pomidorki oraz paprykę. Do mięsa dołóż pokrojony miąższ z cebuli. Dopraw do smaku tymiankiem, gałką, paprykami, solą i pieprzem. Mięsem nafaszeruj wydrążone cebule. Rozgrzej piekarnik do 170 st. Foremkę wysmaruj oliwą.

3. Połóż cebule. Jogurt (najlepiej taki o obniżonej zawartości tłuszczu), zmiksuj z czombrem i ze szczyptą soli oraz pieprzu. Polej cebulki tak, by wpłynął do środka. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez 30 minut. 

4. Zdejmij pokrywkę i posyp cebule żółtym serem. Polej powstałym sosem i zapiecz, najlepiej z włączonym termoobiegiem, przez 4-5 minut. Podawaj na ciepło, ew. posypane świeżymi ziołami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje