Warzywa z lekkim farszem

Jarzynowe kokilki z szynką drobiową

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • po 4 równe ziemniaki i cebule
  • 4 plastry szynki drobiowej
  • 1 marchewka
  • po 1/2 pęczka natki pietruszki i cienkiego szczypiorku
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • 1 łyżeczka pikantnego keczupu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • oliwa


Sposób przygotowania

Reklama

1. Zagotuj litr osolonej wody. Wrzuć wyszorowane ziemniaki i gotuj przez 5 minut. Cebule obierz i odetnij z nich czubki. Dorzuć do ziemniaków i obgotuj przez 5 minut. Warzywa odcedź i poczekaj, aż przestygną. Ziemniaki lekko wydrąż, a z cebul wyjmij po 3-4 wewnętrzne warstwy. 

2. Marchewkę obierz i zetrzyj na małych oczkach. Podsmaż na łyżeczce oliwy. Dodaj wyciśnięty czosnek, wymieszaj i zdejmij z patelni. Od razu wmieszaj szynkę pokrojoną na cieniutkie paseczki.

3. Wsyp paprykę, tymianek i kurkumę, oraz po szczypcie soli i pieprzu. Na końcu dodaj keczup, posiekaną zieleninę i cebulkę. 

4. Przygotowanym farszem ponadziewaj warzywa. Ułóż je w naczyniu do zapiekania posmarowanym cienko oliwą. Podlej kilkoma łyżkami wody lub rosołu. Przykryj i zapiecz w 170 st. przez ok. 30 minut. Odkryj i ew. posyp ulubionym serem - najbardziej będzie pasować starty lub pokruszony na małe grudki parmezan lub delikatniejszy w smaku żółty ser gouda albo morski.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje