Reklama

Reklama

Warzywa z lekkim farszem

Panierowane papryczki jalapeno

Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 15 papryczek jalapeno
  • 15 dag serka do smarowania
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • po 3 łyżki mąki pszennej kukurydzianej i ziemniaczanej
  • 1 szkl. maślanki
  • 10 dag krakersów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

1. Papryczki umyj i odetnij ogonki. Natnij wzdłuż i wydrąż ostrożnie środek, wycinając pestki. Zrób to w rękawiczkach gumowych, by nie podrażnić skóry. Zagotuj niecały litr wody i wrzuć jalapeno. Gotuj przez minutę, od ponownego zagotowania się wody. Odcedź i przelej zimną wodą. Odłóż na sitko do odsączenia. 

2. Serek do smarowania zmiksuj z parmezanem, granulowanym czosnkiem, pieprzem i ew. solą. Wymieszaj ze startą na drobnej tarce mozzarellą i posiekaną natką. 

3. Jalapeno dosusz ręcznikiem papierowym. Mąki wymieszaj. Krakersy zmiel w malakserze i połącz z bułką tartą. 

4. Papryczki nafaszeruj serkiem. Zanurz je w maślance i obtocz w mące. Ponownie zmocz w maślance i opanieruj w krakersach. Rozgrzej ok. litr oleju, np. rzepakowego. Wrzucaj tylko po kilka papryczek, by temperatura oleju nie spadła. Smaż je po niecałe 2 minuty, do zrumienienia. Odsącz na ręczniku. Podaj na ciepło lub na zimno.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje