Reklama

Reklama

Warzywne kąski w cieście

Cukiniowe talarki w parmezanie

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2–3 cienkie cukinie (w sumie ok. 1 kg)
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 łyżek tartego sera typu parmezan
  • 20 migdałów (bez skórki)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól morska

Sposób przygotowania

Migdały zrumień na suchej patelni, ciągle mieszając, przesyp na talerzyk. Gdy przestygną, drobno je posiekaj, a jeszcze lepiej zmiel w specjalnym młynku do orzechów. Piekarnik rozgrzej do temp. 220ºC. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. W miseczce wymieszaj tarty parmezan, migdały oraz bułkę tartą i suszone oregano. 

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą. Plasterki cukinii oprósz solą morską, polej czosnkową oliwą, dobrze przemieszaj. Następnie obtocz je w posypce z sera oraz migdałów. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut, aż ser się stopi, a plasterki cukinii ładnie się zrumienią. Tak przygotowaną cukinię podawaj jako dodatek do mięsa albo serwuj z sosem śmietanowym jako przekąskę. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje