Reklama

Reklama

Warzywne kąski w cieście

Selerowe słupki z migdałami

Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 1 duży seler korzeniowy
  • 1 i 1/3 szkl. mąki kukurydzianej
  • 2-3 łyżki mielonych migdałów albo orzechów laskowych
  • 1 szkl. wody mineralnej (lekko gazowanej)
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • granulowany czosnek

Sposób przygotowania

Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj mielone migdały (ew. orzechy). Wbij jajko. Wlej wodę mineralną oraz mleko. Składniki wymieszaj mikserem, tak by nie było grudek. Ciasto przypraw do smaku solą i odrobiną pieprzu. Odstaw je pod przykryciem na 30 minut. W tym czasie seler obierz, opłucz, wytrzyj do sucha i pokrój w słupki średniej grubości. W szerokim garnku albo na głębokiej patelni rozgrzewaj po porcji oleju (po 4-5 łyżek). 

Selerowe słupki kolejno zanurzaj w cieście naleśnikowym. Od razu kładź je porcjami na mocno rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor, obracając (w sumie zajmie to ok. 15 minut). Pod koniec smażenia lekko oprósz je czosnkiem. Usmażone słupki selerowe w cieście wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj je np. z dodatkiem sosu jogurtowo-paprykowego albo z pikantnym keczupem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje