Reklama

Reklama

Warzywne kąski w cieście

Cebulki w piwnej skorupie

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 szkl. jasnego piwa
  • 1 szkl. mąki orkiszowej + trochę mąki do panierowania
  • 4-5 średnich cebul
  • olej do smażenia
  • drobna sól
  • mielony czarny pieprz
  • mielona słodka i ostra papryka
  • gruba sól do posypania

Sposób przygotowania

Piwo stopniowo wlewaj do mąki, mieszając mikserem, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Potem przypraw je do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Odstaw ciasto pod przykryciem na 1 godzinę w chłodne miejsce (np. do lodówki), by mąka spęczniała. Cebule obierz, pokrój na cząstki. Następnie każdą cząstkę przekrój w poprzek na pół. Ułóż je na talerzu i wstaw do lodówki. Mąkę do panierowania wsyp na talerz i wymieszaj ją z odrobiną soli. 

Reklama

Olej wlej na dużą patelnię lub do garnka, tak by sięgał do 2-3 cm wysokości naczynia. Mocno rozgrzej tłuszcz. Kawałki cebuli dokładnie obtocz w mące, zanurz w cieście i włóż na rozgrzany olej. Smaż około 5 minut, od czasu do czasu obracając. Gotowe cebulki przełóż na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Potem posyp grubą solą (ew. sezamem albo ziarenkami maku).

***

#POMAGAMINTERIA

Fundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla koni walczy o przetrwanie swoje oraz podopiecznych. Z powodu epidemii COVID z dotacji wycofują się kolejne upadające firmy i tracący pracę darczyńcy. Na to wszystko nakłada się susza, która spowodowała dwukrotny wzrost cen siana. Sytuacja jeszcze nigdy nie była tak dramatyczna. Organizacja walczy o swoje być albo nie być. Pomóż i ocal setki zwierząt od śmierci! Sprawdź szczegóły >>>

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje